Typiskt svenskt kaffe är mörkt, starkt och tillrett med en kaffebryggare

Svenskt kaffe är för de flesta svenskar något särskilt och viktigt. Reser svenskar på chartersemester är det inte sällan de frågar om det finns svenskt kaffe på hotellet. Vad är då svenskt kaffe?

Eftersom kaffe inte kan växa i Sverige så menar man med största sannolikhet inte svenskodlat kaffe när man pratar om svenskt kaffe. Kaffeplantan behöver ett fuktigt och varmt klimat för att växa bra och mycket av det kaffe vi dricker växer runt ekvatorn i Central- och Sydamerika. Brasilien och Colombia är två av de största kaffeproducenterna i världen.

Det odlas kaffe också i Afrika och Asien, men kvalitén blir där annorlunda. Det finns tre kaffearter som odlas kommersiellt och arabica är den «finaste» av de tre. Den är också känsligast och kräver hög höjd, värme, fukt och försiktig hantering för att växa väl. Arabica kaffe är sötare och mildare i smaken än andra arter och utgör största delen i de flesta kaffeblandningar vi har tillgång till.

Robusta produceras det också en del av, det är en tåligare planta som det växer mycket av i Afrika. Robustakaffe innehåller högre koffeinhalt än arabicakaffe, men har också bittrare och starkare smak. Många espressoblandningar innehåller en del robustakaffe just för att dess kvalitéer passar väldigt bra till just espresso kaffe.

Den tredje kaffearten som odlas för kommersiella syften är liberia. Liberiakaffe står bara för en knapp procent av kaffehandeln och har liknande egenskaper som robustakaffe. Det är dock också en tåligare planta än arabicaplantan och växer till största del i Afrika och Asien.

När man pratar om svenskt kaffe så talar man oftast om svenskrostat kaffe. Vi har en hel del kafferosterier i Sverige och en lång tradition av kaffedrickande. Svenskar gillar generellt sitt kaffe ganska starkt och svart. Gevalia är utan större konkurrens ledande på den svenska kaffemarknaden och har rötter som dateras ända bak till mitten av 1800-talet.

Förr drack svenskarna kokkaffe, det fanns inte så mycket annat att tillgå. När man kokar kaffe så använder man sig av en kaffekokare – en sorts kanna som ställs på spisen där vatten och kaffe får koka upp tillsammans. Idag menar kaffekännare att kaffet förstörs om man låter det koka. Kaffebönorna bränns vid och ger ett beskt och bittert kaffe. Man menar att kaffe blir som godast om det bryggs vid en temperatur på runt 95 grader.

I Sverige dricker vi mest vanligt bryggkaffe, alla har en kaffebryggare hemma och varje arbetsplats är utrustad med en. En lite lyxigare form av kaffebryggaren, som sägs gör godare kaffe enligt de bästa förutsättningarna – är Moccamaster. Den är dyrare än en vanlig elbryggare, men värdesätter man gott kaffe så är det en väl värd investering.

Vi har också börjat dricka en hel del espresso. Espresson kan dock inte kallas svenskt kaffe eftersom den härstammar från Italien. För att sammanfatta vad svenskt kaffe är så är det alltså en svart kopp elbryggt Gevalia kaffe.