Kaffe Sverige – en hel kultur!

Kaffe Sverige är närmast en kultur i dag. Vi svenskar älskar kaffe och dricker näst mest av alla folk i världen, bara finländarna dricker mer. Varför vi här uppe i norr dricker så mycket kaffe har säkert med att göra att vi lever i en mörk och kall miljö och kaffets värmande och uppiggande egenskaper erbjuder oss den energikick och mysfaktor som verkligen behövs, särskilt under vinterns långa, kalla månader.

Det är särskilt vi som befinner oss mitt i karriären som har ett extra behov av att ha tillgång till kaffe under dagen. Många av oss blir inte människor förrän dagens första kopp har druckits och skulle kaffet tas bort från våra dagliga rutiner så hade vi tappat fästet. Vanligt är att man dricker sin första kopp kaffe hemma, direkt efter att man har vaknat. Sedan dricker man nästa på jobbet, någon timme efter att man kommit in. Efter lunch behöver man nästa kopp, för att få energi efter blodsockerfallet efter maten och några timmar därefter är det dags för en till, så att man orkar fram till arbetsdagens slut.

Har man ett jobb där man får sitta för sig själv så är det vanligt att man har en kaffekopp ständigt stående på sitt arbetsbord och sippar ur den lite då och då. Det gör kaffet inga direkta tjänster vad gäller smak, men fyller helt klart sin funktion.

Kaffe Sverige har de senaste åren ändrats ganska markant. Idag är kraven på ens kaffe betydligt högre än det var för några år sedan då vanligt bryggkaffe – med eller utan mjölk och socker – utgjorde kaféets kaffemeny. Espressokaffet har tagit världen med storm de senaste åren, trots att det uppfanns i Italien redan för många årtionden sedan. Idag är de espressobaserade drinkarna oändligt många och har kaféet inte caffé latte eller cappuccino på sin meny så är det inte värt sitt namn.

Utöver olika andelar mjölk över espresson så varierar kaffedrinkarna i det oändliga med hjälp av syrups, mjölksorter och diverse kryddor. En professionell barista ska dessutom göra vackra bilder i mjölkskummet som ligger på cappuccinons eller lattens topp. Att utbilda sig till barista kanske man tycker skulle gå snabbt – hur svårt kan det liksom vara att brygga lite kaffe? – men det är en lång utbildning som verkligen kräver sin man/kvinna.

Förr om åren kokade man kaffet, men det är en metod som kaffekännare idag tar avstånd ifrån. När man låter kaffebönorna blandas med kokhett vatten så bränns de och får stark, bitter smak, men inte på det trevliga espressoviset, utan bara på surt-bränt-kaffe-vis. Idag vet man att den ultimata temperaturen för kaffebryggning ligger mellan 90-96 grader och investerar man i en kaffebryggare av finare sort, t ex Mocca Master, så får man sitt kaffe bryggt under lagom lång tid och vid lagom temperatur. Man kan inte lita på att billigare bryggare ska klara av detta.

Vill man köpa sin egen espressomaskin, som så många i kaffe Sverige vill idag, så är det en helt annan process man ska lära sig, men det finns maskiner där det egna ansvaret över tillredningen minimeras, de kallas podmaskiner och brygger ens kaffe med ett enkelt knapptryck.