Kaffekvarn – en viktig detalj i kaffeprocessen

En kaffekvarn är ett viktigt redskap när man vill tillreda ett särskilt gott kaffe. Kaffedrickandet går ofta bara på ren rutin, man köper hem sitt närköpskaffe, laddar sin elektriska kaffebryggare med malda bönor och vatten och dricker sedan den varma, svarta drycken till frukost, efter lunch eller vid fikapausen. De sorters kaffe som svenskarna köper mest hör till den vanliga, ganska billiga bryggkaffesorten typ Gevalia, Zoegas eller Classic kaffe.

Många av oss dricker kaffe för att piggna till, koffeinet i kaffebönan har energigivande egenskaper och en stor del av oss är beroende av kaffe för att ta sig genom arbetsdagen, eller ens för att kvickna till på morgonkvisten. Vi vill ofta att den första koppen kaffe ska gå fort och enkelt att göra och dagens diverse maskiner är alla ganska lättmanövrerade. En espressomaskin behöver vanligtvis värmas upp först, innan kaffet kan tillredas, men en vanlig kaffebryggare tar å andra sidan längre tid att brygga kaffet så det går nog på ett ut ungefär.

Är man ensam i hushållet så är en pressobryggare väldigt smidig, man behöver bara koka upp vatten och sedan hälla det heta vattnet över det doserade kaffet i pressokannan. Sedan låter man det dra en stund innan man trycker ner filterlocket som skiljer kaffesumpen från kaffedrycken.

Länge var bryggkaffet det dominerande kaffet bland oss svenskar. Bara några få höll envist fast vid kokkaffet – som var det enda kaffet förr om åren. Kaffekännare menar att man förstör kaffebönorna om man kokar dem, de bränns och får bitter smak. Trots detta finns det än de som föredrar kokkaffe framför andra sorter.

Espressokaffe har vunnit mycket mark i Sverige de senaste åren. I Italien, espressons hemland, har denna kaffetyp funnits i många årtionden redan och i övriga världen har den blivit väldigt konkurrenskraftig väldigt snabbt. Det handlar inte endast om espresso – den lilla koppen med svart, starkt kaffe som man dricker på stående fot – utan också om alla de mjölkdrinkar som görs med espresso som bas.

Cappuccino, Caffe Latte och Macchiato är namn på espressobaserade mjölkdrinkar som världen för bara ett par årtionden sedan inte kände till. Idag finns de på menyer i kaffe shops i varenda gathörna. Alla har de espresso kaffe som bas och sedan olika mängd och typ av mjölk. Man kan tillsätta syrups och annat för att sätta sin egen prägel på dessa drinkar.

Oavsett vilken kaffetyp man älskar och föredrar så finns det en sak som är gemensam för de alla – de tillreds av kaffebönor. Kaffebönor varierar väldigt i kvalité och smak och vill man ha ett lite finare kaffe – avsett man avser att brygga det med en MoccaMaster eller göra espresso så bör man vända sig till en specialiserad kaffehandlare för att hitta fina bönor. Bönorna ska vara hela när man köper dem, sedan kan man antingen låta kaffe handlaren mala dem eller så använder man sin egen kaffekvarn. Med en egen kaffekvarn blir man garanterad en färskhet som inte går att jämföra med något annat då man kan mala sina bönor direkt inför varje ny bryggomgång. Det finns olika typer av kaffekvarnar och vilken kaffekvarn som passar just dig beror på hur du vill ha ditt kaffe.