Kaffeautomater – räddare i nöden

Kaffeautomater finns ofta på ställen där människor som kan tänkas vara sugna på en kopp kaffe befinner sig eller passerar. Allt fler universitet, gym, varuhus och större arbetsplatser installerar kaffeautomater då det spar institutionen både pengar, utrymme och arbetskraft. De flesta moderna kaffeautomater kan ta både mynt och kort vilket gör att varenda människa i dagens samhälle kan komma åt en snabb kopp kaffe när så behövs.

Vi svenskar dricker väldigt mycket kaffe, näst mest i hela världen faktiskt. Bara finnarna dricker mer kaffe än vi. Det beror säkert både på mörker och på kyla, en rykande het kopp uppiggande kaffe är helt enkelt den ultimata kombinationen för en dryck under våra långa, kalla, mörka vintermånader.

Länge har bryggkaffe varit den kaffesort som vi har föredragit, det smakar så mycket bättre än kokkaffe, som var den dominerande sorten innan kafferbyggarens inträde. Om kaffe tillreds med kokande vatten så bränner man bönorna och får ett kaffe som smakar starkt och bittert. Nescafé är också ganska populärt, kanske inte lika populärt här i Sverige som det är i andra länder, men ändå omtyckt av många.

Kaffeautomater brukar finnas i två typer, de som baserar sitt kaffe på färskbrygg och de som bjuder på frystorkat kaffe, eller snabbkaffe som det ofta kallas (typ Nescafé). Det är inte vanligt att komma över kaffeautomater som erbjuder båda sorter.

Kaffe har givetvis också blivit en stark social knytpunkt. Man träffas «över en kopp kaffe» och tilltuggen som associeras med denna svarta dryck är många – kex, bullar och bakelser av olika slag. Det är därför inte ovanligt att man hittar snackmaskiner invid kaffeautomater.

En välutrustad kaffemaskin erbjuder ofta en lång rad olika drycker och inte bara olika kaffesorter. Först och främst finns säkert allt från vanligt bryggkaffe till espresso, cappuccino och caffe latte att välja bland, och vidare brukar man kunna hitta the, varm choklad och varma soppor. Naturligtvis brukar det finnas smakalternativ och en massa tillval som exempelvis mjölk. Kaffet ur kaffeautomater smakar hur bra som helst, förutsatt att kaffet är färskt, maskinen rengjord regelbundet och inställd på rätt sätt. Många har kaffe från kaffeautomater som sitt absoluta favoritkaffe, medans andra mest uppskattar det för sin lättillgänglighet.

Kaffe från kaffeautomater får man oftast betala för, men det finns givetvis kaffemaskiner som är gratis också, men de förekommer främst på arbetsplatser. När man köper och installerar en kaffeautomat så väljer man själv hur man vill ha den. En kaffeautomat tar antingen mynt eller kort.

En kopp kaffe, the eller soppa från automat kostar i regel mellan 10-30 kronor beroende på maskinens inställning, dryckestyp och tillval.