Classic kaffe – kaffe sedan 1800-talet

Classic kaffe är ett varumärke för kaffe som föddes på Östermalm i Stockholm år 1961, fast då hade kaffe redan sålts under entreprenören Arvid Nordkvists namn i över 70 år. Arvid Nordqvist drev då en delikatessbutik på hörnet av Nybrogatan och Kommendörsgatan i Stockholm och hans kaffe var populärt. Det var dock Arvids son, Bengt som skapade varumärket Classic kaffe som idag går att finna i allt från dagligvarubutiker till caféer och restauranger. Kafferosteriet öppnade han i Solna där det ligger kvar än idag. Idag drivs företaget av Arvids sonson Anders Nordqvist.

Man har som ambition att göra kaffe av hög kvalitet som är lättillgängligt för gemene man och regelbundna kontroller, stickprov och test på alla steg i kaffeproduktionen är något som företaget bakom Classic kaffe svär vid.

Classic kaffe har ett stort sortiment, ett som är inriktat för hemmabruk och ett som lämpar sig bäst för caféer och restauranger – eller på större arbetsplatser. Sorterna är många och varje sort har sina egna egenskaper och användningsområden.

När det gäller kvalitet på Classic kaffe så kan man jämföra det med andra vanliga kaffesorter i dagligvaruhandeln, såsom Löfbergs Lila, Zoegas och Gevalia kaffe. Alla dessa märken erbjuder en rad olika blandningar och smaker på sina kaffesorter och vilken som passar vem beror oftast på vad man är van vid. Den som sätter till kaffearom till sitt kaffe gör Classic kaffe lika gott som om man använder dyrare bönor.

Vill man ta steget upp och utforska kaffe av högre kvalitet så bör man lämna snabbköpshyllorna och bege sig till en specialiserad kaffe shop där man kan välja bönsorter, rostning och ursprung med betydligt större precision. Man kan också få kaffebönorna malda direkt i butiken så att färskheten garanteras – det är faktiskt en mycket viktig faktor för det färdiga kaffets smak. Grovleken på de malda kaffebönorna är också en viktig faktor och något som många kaffefantaster tycker om att experimentera med.

För riktigt färskt kaffe så bör man köpa en egen kaffemalare och mala bönorna hemma inför varje ny bryggning. Har man tagit det steget så är även kaffebönans ursprung och kvalitet av vikt och inhandlas med största säkerhet i en specialistaffär. Arabica kaffe är den vanligaste bönan och den bönan med mildast och vänligast smak. Andra kaffebönor är Robusta och Liberica som har betydligt beskare och starkare smakegenskaper. Robusta är en vanlig och uppskattad komponent i espressokaffe, dock alltid tillsammans med Arabica bönor. Espresso brukar vara starkare, mer uppiggande och en aning beskare än vanligt bryggkaffe och därför passar det bra att ha lite robustabönor i mixen.

Vill man få ut det mesta ur sitt hembryggda kaffe bör man först och främst investera i en ordentlig kaffebryggare. Generellt sett gäller att kaffemaskinerna är bättre ju mer de kostar, men det är förstås inte alltid sant. En populär kaffebryggare som visserligen kostar lite mer än de flesta andra är Mocca Mastern. Med en Mocca Master får man dock garanterat god bryggning av sitt kaffe och kan fokusera sin energi på att hitta den perfekta kaffesorten. Vill man ha tillgång till espresso och espressobaserade drinkar hemma så är den en espressomaskin man ska investera i. De är ännu dyrare och pris samt maskintyp kan variera enormt.

Classic kaffe har tre olika sorters kaffe särskilt framtagna för espressi, de heter Espresso Nero, Espresso Giusto och Espresso Oro och passar olika smaker. Därutöver har de speciella kaffeblandningar för presskaffe, kokkaffe, mokakaffe, de har ekologiska samt Rättvise- och Kravmärkta kaffesorter och hela bönor att mala själv. Så oavsett vilken typ av kaffe man föredrar så har Classic kaffe en sort som passar en.