Italienskt kaffe är det bästa kaffet

Italienskt kaffe finns idag över hela världen. Den så omtyckta espresson har sina rötter i Italien och det är också på plats i landet som man har stora chanser att serveras en riktigt god och väl tillredd espresso eller espressodrink.

I Sverige har espressokaffe blivit ett kulturellt uttryck. Vi har nya ord som t ex «lattemamma» i våra vokabulär (detta åsyftar föräldralediga mammor och pappor som samlas med andra föräldralediga på ett mysigt café för att dricka kaffe, en favorit bland dessa är ofta caffe latte). Utbudet av olika sorters kaffe i de populära caféerna är ofta väldigt stort, det finns en hel uppsjö olika recept på espressobaserade kaffedrinkar att välja bland, ofta består skillnaderna i olika mängd och typ av mjölk, samt om det finns någon form av smaksättning på kaffet.

I Italien, espressons hemland, finns det en hel rad oskrivna regler om kaffedrickandet. T ex så dricker man inte kaffe med mjölk i annat än till frukost och de som beställer en cappuccino efter lunch får vara beredd på lite konstiga blickar från kyparen. Man beställer väldigt sällan in en dubbel espresso i Italien – till skillnad från i Sverige där detta är ett vanligt fenomen. En espresso ska bestå av 3 cl mörkt, starkt kaffe och ska svepas i ett par klunkar. En liten energikick helt enkelt. Samtidigt är det förstås väldigt viktigt att espresson är väl tillredd. Kaffet ska som sagt vara svart och med hög koffeinhalt och ha en aningen bitter smak. På toppen av den lilla kaffeshoten ska en gyllene crema ligga som ett litet lock på, den ska vara fyllig och krämig i konsistensen – inte bubblig – dessutom ska den utsöndra en mjuk och fyllig doft av kaffe som får smaklökarna att vattna i munnen på en.

Man kan givetvis serveras italienskt kaffe även hemma i Sverige, det finns en hel del italienska caféer i vårt avlånga land och även om caféet inte skulle vara italienskt så använder många finare caféer italienska varor då de ofta håller högst kvalitet. Kända kaffemärken som Lavazza och Illy är italienska, om än ganska billiga (i jämförelse med annat).

När det gäller de tekniska aspekterna av bryggandet av en god espresso så finns det mycket att ta hänsyn till. Ska man köpa en egen espressomaskin så är det första man ska fråga sig hur mycket pengar man kan lägga och hur stort intresse för tillredningsprocessen man faktiskt har.

Det finns allt från busenkla automatiska espresso maskiner till avancerade manuella varianter. De automatiska maskinerna ger idag hyfsat goda espressi, garanterat tillräckligt goda för en glad amatör. Är man mer av en finsmakare bör man kanske ta steget längre och investera i en halvautomatisk maskin, eller kanske rent av en pistongmaskin. Pistongmaskinen är nära besläktad med de första upplagorna av espressomaskiner och varje steg styrs manuellt – till och med tryckinställningen – och är därmed inget för en nybörjare.

Andra sätt att brygga italienskt kaffe är med de enklare mokabryggarna och pressobryggarna. Pressobryggaren ger väldigt gott bryggkaffe medan mokabryggaren ger en typ av kaffe som är besläktad med espresson – dock inte lika avancerad. Italienskt kaffe är utan tvekan det mest uppskattade kaffet i världen.