Kaffe kvarn – ett viktigt redskap för den som vill njuta av färskt kaffe

Kaffe kvarn – ett viktigt redskap för den som vill njuta av färskt kaffe

En kaffe kvarn är ett nödvändigt verktyg bland kaffeprodukterna om man vill ha tillgång till purfärskt kaffe vid varje bryggning. Många nöjer sig kanske med att få kaffebönorna malda i butiken, men även då kommer det kaffe som inte tillreds omedelbart att hinna åldras och tappa smak. Doften av nymalet kaffe hemma i köket finns det inte mycket annat som klår.

Kaffe är, efter olja, världens största handelsvara och kommer i oändligt många sorter och kvalitéer. Man kan hitta lågpriskaffe och helt dugligt vardagskaffe sida vid sida i närbutiken och stormarknaderna. Gevalia, Zoegas och Löfbergs Lila är välkända kaffemärken i Sverige och står för medelkvalité, något som duger åt de flesta. De allra flesta av oss har vårt favoritkaffe, oftast en sort som går att få tag på överallt och inte är alltför dyrt. Vill man dricka tre koppar kaffe om dagen så är det inte rimligt att alltid ha tillgång till dyrt och exklusivt kaffe. De flesta märken erbjuder kaffe i hela kaffebönor, som man själv kan mala hemma.

Det kan vara trevligt att då och då besöka en kaffe shop för att köpa hem en ny kaffesort. Kanske vill man bjuda sig själv på något extra gott ibland och i en välsorterad specialistbutik kan man hitta en uppsjö av olika kaffesorter, i olika prisklass och kvalité. Det dyraste kaffet i världen – Jamaica Blue Mountain – går loss på över 1000 kronor kilot, men så extrem måste man inte vara. Ett fint arabica kaffe från Colombia slår ganska högt det med.

När man köper finkaffe så bör man antingen se till att det är hela kaffebönor som mals i butiken när man köper det, eller så tar man helt enkelt hem de hela kaffebönorna och maler dem själv med en bra kaffe kvarn. Vissa kaffemaskiner har idag inbyggd kaffe kvarn.

Det finns givetvis en hel del olika kaffekvarnar på marknaden, och det är inte alltid helt lätt att veta vilken man bör köpa. Förr i tiden använde man sig mycket av kaffekvarnar, många har en gammal vevkvarn kvar av nostalgiska skäl, och för att de är ganska söta. Dock uppfyller inte de gamla kvarnarna de krav vi har på en kaffe kvarn idag. Det finns två typer av kaffekvarnar på marknaden idag. Den ena typen påminner om den gamla vevkvarnen där två plattor jobbar mot varandra och maler kaffet till önskad grovlek. Denna kvarntyp är ofta dyrare, men å andra sidan också bättre än alternativet. Den andra kvarntypen fungerar med knivar, den är ganska högljudd och det enda sättet att bestämma över malningsgraden är att kontrollera tiden man låter knivarna jobba, vilket kan vara lite knepigt. Malkvarnen är tystare att använda än knivkvarnen, som kan låta ganska mycket.

Det är viktigt att man rengör sin kaffe kvarn regelbundet, då kaffebönorna innehåller fett och därmed solkar ner kvarnen. Priset för en kaffe kvarn ligger på allt mellan några hundringar och flera tusenlappar, de billiga använder i regel knivar medan de dyrare ofta fungerar med plattor.