God kaffe service ger bättre kaffe upplevelse

Kaffe service kan innebära många olika saker. God kaffe service upplever man i en välsorterad kaffeshop med kunnig och tillmötesgående personal. Det är lätt att tro att kaffe bara är kaffe, mörka malda bönor som blandas med varmt vatten och blir till en uppiggande dryck, men det är långt ifrån hela sanningen. Kaffe är idag en hel vetenskap, och samtidigt en kultur. Det finns näst intill oändligt många kaffesorter och kaffe är världens näst största handelsvara.

I ens närbutik kan man hitta billiga kaffesorter, såväl som välkända sorter av medelkvalité. De flesta av oss har säkert ett paket Zoegas, Classic, Gevalia eller Löfbergs Lila stående hemma i skafferiet. Ofta köper man hem samma sorts kaffe gång efter gång då vi är vanedjur som ofta gärna vill fortsätta med den smak vi en gång har lärt oss att älska.

De finaste kaffesorterna görs på arabicabönor, det är utan konkurrens den godaste bönan, men också den känsligaste. Den vill växa på hög höjd i jämnvarmt, fuktigt klimat och trivs därför väldigt bra i Central- och Sydamerika, i synnerhet Colombia. Colombia står för över 10 % av världens kaffeodling, det är inte lite, det. De andra två kaffearterna som odlas för kommersiella syften är Robusta, som har blivit ett populärt tillskott i espressoblandningar pga. sin höga halt av koffein, samt Liberia, som endast står för 1 % av världens kaffeproduktion. För sig själva är dessa arter starka och ganska beska och inte direkt goda att dricka, men de är tåligare och odlas framför allt i Afrika och Asien där de också dricks till stor del av lokalbefolkningen.

Online kan man hitta nästan vad för sorts kaffe som helst, allt från billiga blandningar till de allra dyraste sorterna. Kaffe service ligger i att kunna erbjuda sina kunder det de vill ha, att tillhandahålla det så färskt som möjligt och med så schyssta priser som möjligt. Går man till en specialiserad kaffebutik brukar man får betala ganska höga priser mot vad man kan komma över samma vara för via nätet. Det beror givetvis på att konkurrensen på nätet är så stor, men att det sällan trängs kaffebutiker på gatorna.

Det är dock inte bara produkterna man måste se till att kunna erbjuda sina kunder, utan också kunskap om hur kaffet ska tillredas, vilka maskiner och verktyg som funkar bäst och med vad just detta kaffe kan kombineras för att komma så mycket som möjligt till sin fördel. Vissa sorter passar bäst som espressokaffe, medan andra funkar bättre i en kaffebryggare eller Mocca Master.

Kaffe service kan också innebära att man tar ansvar för de produkter man säljer, om man säljer elektriska apparater för kaffetillredning såsom kaffebryggare, kaffemaskiner eller espressomaskiner så måste man kunna erbjuda service i de fall maskinerna kanske går sönder eller inte funkar som de ska. Det gäller givetvis allt man säljer, även själva kaffet och mindre verktyg och accessoarer.

En annan vinkel på kaffe service är det som erbjuds, eller bör erbjudas, på café. Går man till ett finare café för att dricka kaffe bör både kvalitén på kaffet och på tillredningsprocessen vara hög, annars betalar man för sin sittplats, vilket kanske är okej för någon som inte tar sitt kaffe på allvar. Kaffe service är av yttersta vikt för en god kaffeupplevelse när man går ut.