Att brygga kaffe är mer än bara en knapptryckning

Att brygga kaffe är något de flesta av oss gör dagligen. Det har blivit en rutin som nästan kan jämställas med att borsta tänderna. De flesta av oss behöver kaffe för att ens komma till liv varje morgon, och kaffet är en riktigt räddare i nöden under dagens långa arbetstimmar. Blandat med kaffearomer eller genom att välja ut dyrare kaffesorter kan en kopp kaffe förgyllas till en smakupplevelse.

Kaffe innehåller koffein vilket ger energi och energi är något vi alla ofta vill ha mer av. Dock är energikicken övergående och därför behöver vi ha tillgång till flera koppar kaffe under dagens lopp.

Kaffepauser är också ett mycket trevligt sätt att dela in dagen på, morgonkaffe, 10-kaffe, efter-lunch-kaffe och eftermiddagskaffe är vanliga delmål under svenskens dag och gör att man orkar med sina uppgifter.

Den klassiska kaffebryggaren som finns i de allra flesta personers hem och på i stort sett alla arbetsplatser runt om i landet och resten av världen är elektrisk och kan brygga många koppar kaffe samtidigt. Systemet är enkelt, vatten värms upp och rinner sakta ner över de malda kaffebönorna i melitta filtret för att sedan droppa ner i glaskaraffen som står på en uppvärmd platta. Dessa bryggare kostar idag bara ett par hundralappar och gör inget imponerande kaffe. Många har dock vant sig vid denna typ av kaffe och känner inget behov av något annat.

Mocca Master heter en variant av denna klassiska kaffebryggare och de som använder den höjer den till skyarna. För att vara «vanligt bryggkaffe» gör Mocca Mastern – men även en hel del andra lite dyrare modeller av mindre hypade märken – riktigt gott kaffe.

Kaffe ska bryggas vid en temperatur på mellan 90-96 grader, alltså ska vattnet man brygger med inte koka för då bränns kaffet vid och får besk, bränd smak. Ett enkelt och effektivt sätt att brygga en kopp kaffe och få det riktigt gott är med en kaffepress, Bodum har en modell som är känd och uppskattad över hela världen. I en kaffepress doserar man precis så mycket kaffebönor man vill ha och häller över vatten som ligger på en temperatur mellan 90-96 grader. Man låter det dra en liten stund och trycker sedan ner filterlocket så att kaffet skiljs åt från sumpen. Detta är perfekt om man har en vattenkokare och oftast bara vill brygga en kopp åt gången.

Något som verkligen har fått fart de senaste åren är espresson. Överallt serveras espressi och espressobaserade kaffedrinkar såsom cappuccino och caffe latte och termen «vanligt bryggkaffe» känns plötsligt nästan något som hör landsbygden till. Att brygga kaffe har fått en helt ny innebörd med espressons genomslag och mer avancerade maskiner och många viktiga tillbehör behövs i tillredningen av en god espresso eller espressodrink.

Många tar givetvis genvägar för att få fram sin espresso, det finns idag podmaskiner där man i stort sett inte behöver kunna någonting alls om espressotillredning men som ger relativt gott resultat, och många hel- och halvautomatiska maskiner håller hög kvalitet samtidigt som de är mer eller mindre lätta att lära sig. De brukar däremot kosta en hel del.

Den riktiga utmaningen är att lära sig brygga espresso med en pistongmaskin. Med en pistongmaskin är man själv ansvarig för precis varenda steg i bryggningen, från att mala sina bönor till rätt grovlek till att hålla rätt tryck i maskinen under tiden som kaffet bryggs. Ju svårare maskinen är att lära sig att använda innebär i längden att man har desto fler möjligheter att påverka det slutgiltiga kaffet. På café är den hel- eller halvautomatiska kaffemaskinen vanligast.

Att brygga kaffe har gått från att vara en rutin jämställd med att dra på sig strumporna på morgonen, till att vara en konstform som kräver flerårig utbildning.