Kaffe odling – det bästa kaffet kommer från Amerika

Kaffe odling sker idag till största del i Central- och Sydamerika, men ursprungligen härstammar kaffet från Afrika där en fåraherde en gång upptäckte kaffeplantans uppiggande egenskaper. Än idag finns det givetvis kaffe odling även i Afrika, såväl som i Asien, men det godaste kaffet framställs på andra sidan Atlanten.

Colombia är känt för kaffe av hög kvalité, dess bergsområden har perfekta förutsättningar för att den uppskattade arabica kaffebönan ska trivas och frodas. Arabica kaffe utgör största delen av kaffe odlingen idag, följd av robusta bönan. Endast en procent av all kaffe odling består av liberiabönor. Utöver dessa tre arter odlas det inget annat kaffe för kommersiella syften. Arabica kaffe är känt för sina mjuka, smakrika egenskaper och har därför blivit den populärare sorten, dock är den känsligare än de andra två och kräver mer omsorg och arbete.

Världens finaste kaffe kommer från Jamaica och heter Jamaica Blue Mountain, det går loss på över tusen kronor kilot, men sägs besitta alldeles fenomenala egenskaper vad gäller smak och doft. Även vissa sorter från Colombia erbjuder smakupplevelser utöver det vanliga. I Colombia har man dessutom kommit ganska långt vad gäller miljötänk och arbetarnas rättigheter, så att genom att köpa colombianskt kaffe bidrar man ofta till en bättre utveckling. Vill man vara säker på detta så köper man kaffe som är rättvisemärkt.

Nog för att man bör välja sina kaffe bönor med omsorg och att valet av kaffesort spelar stor roll för smak och karaktär så finns det såklart andra viktiga faktorer för utkomsten av ens kaffe. Att kaffet är så färskt som möjligt är väldigt viktigt, ju äldre kaffet blir desto mer av dess smak försvinner. Det ultimata är att köpa färska hela bönor från en specialiserad återförsäljare och mala dem hemma inför varje nybryggning med en bra kaffekvarn. De bästa kvarnarna använder sig av skivor som maler kaffebönorna, medan de billigare varianterna har knivar som hackar bönorna tills de blir till ett pulver. Den senare varianten gör det svårare att själv bestämma grovlek på kaffet, en faktor som spelar större roll för kaffets smak än man kan tro.

Här i Europa sker inte mycket kaffe odling, kaffeplantor är helt enkelt inte anpassade för vårt klimat. Kaffeplantan behöver ett jämnt, varmt klimat för att trivas och behöver en hel del vatten för att utvecklas som den ska så ett regelbundet regnfall är viktigt. Höjd är en annan viktig faktor vid kaffe odling, för att kunna växa och utvecklas väl behöver kaffe plantan leva på en höjd på mellan 500-1200 meter över havet.