Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

smaksätta

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Det doftar en välbekant doft. Du kan uppleva smaken av Pommac på andra sätt än i en flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.SE och tillverkas av Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du bestämmer. Blanda som du vill med koncentrat. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har levererat i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Det ger mycket smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. Sedan tillsätts kostfiber.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Med den kan du tillverka Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

Pommac och Champis är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan svensk klassiker. Det finns många olika varianter av cola men Coca cola är nog den mest kända. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Be dem att blunda. Servera sedan det som ska testas. Tala om vad drickat heter.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Du kan göra det till en tävling. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir gott.